Nietolerancja czy alergia?
Uwaga lekarzy alergologów skupiona wokół alergii pokarmowej ogranicza się jedynie do ostrej, IgE-zależnej alergii pokarmowej. Wynika to z samej definicji alergii pokarmowej, przyjętej przez środowisko lekarskie:
Alergia pokarmowa
„Alergia pokarmowa to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Objawy te zawsze przyjmują tę sama postać i zawsze występują po spożyciu tego pokarmu, na który dana osoba jest uczulona.” [Prof. Mirosław Jarosz „Alergie pokarmowe” Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2004]
Inne nieprawidłowe reakcje
Powyższa definicja pomija dużą grupę nieswoistych nieprawidłowych reakcji pokarmowych, odpowiedzialnych za wywoływanie objawów o różnym nasileniu i umiejscowieniu. Nieprawidłowe reakcje zależą od wielu okoliczności, np. wieku pacjenta czy współtowarzyszących chorób.
Natomiast reakcje IgE-zależne przebiegają szybko i wywołują swoiste objawy, są w związku z tym dość łatwe do zdiagnozowania, możliwe jest ustalenie relacji przyczynowo-skutkowej.
Nie należy zapominać jednak o innych niepożądanych reakcjach na pokarm. Dla odmiany nazywane są nietolerancjami pokarmowymi. Wśród nich występują także reakcje o charakterze immunologicznym, związanym z przeciwciałami IgG, dlatego często używane jest określenie opóźniona lub ukryta alergia pokarmowa.