Nietolerancja czy alergia?


Uwaga lekarzy alergologów skupiona wokół alergii pokarmowej ogranicza się jedynie do ostrej, IgE-zależnej alergii pokarmowej. Wynika to z samej definicji alergii pokarmowej, przyjętej przez środowisko lekarskie:


Alergia pokarmowa


„Alergia pokarmowa to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Objawy te zawsze przyjmują tę sama postać i zawsze występują po spożyciu tego pokarmu, na który dana osoba jest uczulona.” [Prof. Mirosław Jarosz „Alergie pokarmowe” Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2004]

Inne nieprawidłowe reakcje

Powyższa definicja pomija dużą grupę nieswoistych nieprawidłowych reakcji pokarmowych, odpowiedzialnych za wywoływanie objawów o różnym nasileniu i umiejscowieniu. Nieprawidłowe reakcje zależą od wielu okoliczności, np. wieku pacjenta czy współtowarzyszących chorób.

Natomiast reakcje IgE-zależne przebiegają szybko i wywołują swoiste objawy, są w związku z tym dość łatwe do zdiagnozowania, możliwe jest ustalenie relacji przyczynowo-skutkowej.

Alergolodzy wydzielili swój obszar zainteresowania z całej gamy niepożądanych reakcji na pokarm i zajmują się tylko tymi reakcjami, które u tej samej osoby przebiegają natychmiast i zawsze w tej sam sposób.

Nie należy zapominać jednak o innych niepożądanych reakcjach na pokarm. Dla odmiany nazywane są nietolerancjami pokarmowymi. Wśród nich występują także reakcje o charakterze immunologicznym, związanym z przeciwciałami IgG, dlatego często używane jest określenie opóźniona lub ukryta alergia pokarmowa.