Nietolerancja pokarmowa
Nietolerancja pokarmowa to nieprawidłowa reakcja na spożywany pokarm i składniki w nim zawarte. Stanowi prawdziwe wyzwanie dla współczesnej medycyny ze względu na złożony mechanizm i stale rozwijające się metody diagnostyczne.
Nieprawidłowe reakcje na pokarm
Nietolerancja pokarmowa to jeden z rodzajów tzw. nieprawidłowych reakcji na pokarmy. Wyróżnia się trzy główne typy nieprawidłowych reakcji na jedzenie:
- zatrucia, intoksykacje pokarmowe związane z czynnikiem zakaźnym
- reakcje wynikające z zanieczyszczenia pokarmu, konserwantów, dodatków do żywności, grzybów
- reakcje nietoksyczne – nadwrażliwość alergiczna z określonym mechanizmem immunologicznym, z udziałem lub bez udziału przeciwciał IgE oraz nadwrażliwość niealergiczna bez udziału mechanizmów immunologicznych
Dr. Theron Randolph, lata 50. XX w.
To właśnie ostatnia grupa, czyli nadwrażliwości niealergiczne bez udziału mechanizmów immunologicznych są przedmiotem diagnostyki ukrytych nietolerancji pokarmowych. W przeciwieństwie do alergii, objawy nietolerancji pokarmowej nie pojawiają się natychmiast po spożyciu pokarmu, ale z opóźnieniem – od kilkunastu minut aż do kilkudziesięciu godzin po kontakcie z konkretnym składnikiem pożywienia.